Queen of Batu

Diana Fransz-Rompis, mijn grootmoeder, werd in 1926 geboren in Weltevreden, een voorstad van Batavia, het huidige Jakarta. Zij groeide op in Batu (steen), een dessa in de provincie Minahasa (Noord-Sulawesi, Indonesië), de geboortegrond van haar ouders. In 1950, een jaar nadat Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië erkende, vertrokken mijn grootouders naar Nederland.

De heimwee naar haar geboorteland en met name de Minahasa heeft haar leven gevormd. Mijn grootmoeder ontworstelde zich aan haar gevoel van ontheemding door de cultuur van de Minahasa te onderzoeken, te beschrijven, culturele activiteiten te organiseren en wijsheden aan ons door te geven.

Ook heeft zij een enorme collectie aan voorwerpen, instrumenten en curiosa verzameld, die allemaal een betekenis hebben, sommige een praktische en andere een mystieke.

Voor de zoektocht naar haar nalatenschap trad ik in haar voetspoor. Ik maakte een reis langs mijn familie, langs de vele objecten, sferen en herinneringen die me aan haar doen denken.

Queen of Batu is een ode aan mijn grootmoeder. Door deze reis ben ik mijn eigen heimwee en die van haar beter gaan begrijpen. Het gaat over het besef van een diepe verbondenheid met het verleden en de cultuur van voorouders die generaties lang wordt doorgegeven.